Hvordan skriver man en god ansøgning

En fantastisk jobansøgning er et must, når du forsøger at finde et job. Men hvordan skriver man en god ansøgning? Det er sjældent specielt sjovt, at skulle skrive en jobansøgning. Slet ikke, hvis man ikke er sikker på, hvordan det skal gøres.

Heldigvis er der en enorm mængde inspiration at hente, hvis man er i tvivl, specielt på internettet. Måske er der endda for meget til, at du føler du kan overskue det?

Men hvad gør man så?

Der er 2 ting du kan gøre:

1. Du kan give op, og lade være med at skrive en ansøgning. Men du har brug for et job, og gerne så hurtigt som muligt!

2. Du kan læse videre her, og få de vigtigste tips, til at skrive en god jobansøgning i en fart!

 

Virker mulighed nr. 2 som den bedste? Det kan jeg godt forstå! Så lad os gå i gang med det samme:

 

Artiklen giver simple formuleringsforslag og er bygget op med forskellige eksempler, alt efter om der er tale om uopfordret eller en opfordret ansøgning. Samtidigt vil der også være forskellige eksempler, alt efter hvor formelt et sprogbrug man ønsker i sin ansøgning.

Hvordan skriver man en god ansøgning – af Thomas Bigum

 

 Generel hjælp til jobansøgning

 1. En jobansøgning bør ikke være længere end 1 enkelt A4 side. Hvorfor? Arbejdsgiveren har sjældent tid og lyst til at læse mere end det, uanset hvor god din ansøgning er.

 

 1. Skriv på computer, med en letlæselig skrifttype. eks. Arial, Calibri eller Times New Roman. På den måde undgår du, at din arbejdsgiver ikke kan læse din håndskrift, og ved at bruge en standard skrifttype sender du ikke uønskede signaler. Hold dig for alt i verden fra, at bruge Comic Sans!

 

 1. Du bør skrive en ny ansøgning, til de forskellige virksomheder du søger hos! Ja, det tager længere tid. Men det er alt for nemt at se, hvis man bare har med en masseproduceret ansøgning at gøre. De er sjældent unikke eller spændende, og de er slet ikke henvendt til virksomheden. Derimod er de henvendt til mange forskellige, på samme tid. Dette kan forringe dine chancer betydeligt.

 

 1. Lav passende overskrifter. Dette er med til, at bryde teksten op i bidder, som er lette at læse og forstå. Og arbejdsgiveren har bedre overblik over din ansøgning.

 

 1. En ansøgning er ikke bare dit CV! Kort forklaret er et CV en oversigt over ting, du har opnået og en ansøgning gerne forklare hvad du vil opnå, med jobbet du søger!

 

 1. Er det en uopfordret ansøgning, eller har du set et jobopslag? Du skal være opmærksom på, at der er forskel på, hvordan du bør ansøge, alt efter hvilken slags du skriver. Vi giver eksempler til begge situationer!

 

 1. Lav research! Selvfølgelig ikke så meget, som hvis du skulle til at skrive en eksamensopgave om igen (Frygtelig tanke!).
  Sørg dog som minimum for, at du hvad virksomheden laver, og hvad den står for. Men selvfølgelig, jo mere du ved, jo bedre! Det kan være en rigtigt god idé, hvis du finder ud af, hvor formel man er på arbejdspladsen. Din ansøgning til en stilling i virksomheder som f.eks. Google må nok gerne have en anden jargon, i forhold til hvis du er i gang med at skrive til Danske Bank. Derfor giver vi også eksempler på forskellige måder man kan formulere sig på, alt efter hvem man henvender sig til!

 

 1. Og så bare for en sikkerhedsskyld: Husk altid at få dine kontaktoplysninger på din ansøgning. Hvordan skal virksomheden ellers komme i kontakt med dig, når de ser din fantastiske jobansøgning? Dine oplysninger kan være i sidefoden, sidehovedet eller i selve ansøgningen. Hvad end du synes, der giver mest mening.

 

Når disse 8 småting er på plads, så burde du allerede være bedre rustet, til at gå videre med næste skridt i din jobjagt: Skrivningen!
Din jobansøgning bør generelt bestå af disse eller lignende punkter.

 

Her er også 6 råd i en video fra ALG&FOKUS

 

God indledning = God jobansøgning

Det lyder måske lidt mystisk. For består en god jobansøgning ikke af mere vigtige ting, end indledning? Både og!
Indledningen er nemlig det første, som din forhåbentligt kommende arbejdsgiver kommer til at se. Og du ved hvad man siger om førstehåndsindtryk!

Prøv at forestille dig, at du skulle sidde og kigge 10, 20, måske 50 ansøgninger igennem, hver eneste dag. Du ville næppe læse den 27. jobansøgning fra ende til anden, med samme entusiasme, som du gjorde med den allerførste. Det gør arbejdsgivere heller ikke. De er trods alt også kun mennesker!
Derfor kan du gøre både dig selv, og din kommende arbejdsgiver, en kæmpe tjeneste. Allerede før i mødes første gang.

Dette kan klares med en unik indledning, der er så interessant, at din arbejdsgiver bare læse den grundigt igennem. For som i et modsat eventyr: Når starten er god, så er alting godt.

Okay, måske er det ikke helt 100% sådan det fungerer. Men, jeg er sikker på, at du forstår pointen alligevel!

Hvad kan du helt konkret skrive, for at starte din ansøgning på en god måde?

 

Eksempler ved uopfordret ansøgning:

 1. Uformel ansøgning:

Hej! Jeg hedder (Indsæt dit navn), og jeg tror (Navnet på virksomheden) ville være et helt perfekt sted for mig, og jeg er sikker på, at i også kan bruge mig! Nu skal i høre hvorfor:”

Kan du se det? Det vækker virkelig interessen, hvis du viser, at du er sikker på at virksomheden kan bruge dig. Du skal selvfølgelig kun skrive sådan, hvis du har nogle færdigheder du mener, at virksomheden kan bruge.

 

 1. Formel ansøgning:

Goddag, mit navn er (Indsæt dit navn). Jeg mener helt bestemt, at i ville kunne bruge mig i (Indsæt virksomhedsnavn), f.eks. i en position som (indsæt en stilling du kunne tænke dig at søge), da dette ville passe sammen med min store erfaring inden for…

Der er ikke ligeså meget ”spræl” i denne her. Du vil dog stadig fremstå ivrig og interessant, men på en mere professionel måde. Samtidigt giver du allerede tidligt i ansøgningen idéer til, hvordan du ville kunne bruges i virksomheden.

 

 1. DON’T DO:

Jeg hedder (Indsæt dit navn). Jeg vil gerne arbejde hos jer. Det vil jeg være god til, for jeg har arbejdet for (indsæt relevant virksomhed)

Gaaab, siger jeg bare.

Alt fra de helt korte sætninger, til det uinspirerede sprogbrug. Det er nok ikke noget der vækker interesse, tror du vel? Det er ikke forbudt forbryderisk, at bruge spændende sensationelle ord, og det alene kan være med til, at få dig til at fremstå mere unik!

 

Eksempler ved opfordret ansøgning

 1. Uformel ansøgning:

I mangler en (indsæt den søgte jobtitel)? Jeg tror i har fundet ham/hende! Med min erfaring inden for (relevant felt), vil jeg kunne udføre jobbet med bravur, og nu skal i høre hvordan:

Ved opfordrede ansøgninger er det vigtigt, at du får gjort opmærksom på, at du har set et specifikt jobopslag. Dette kan både hjælpe virksomheden med sortering, og hjælpe dig selv med at komme foran dem, der ikke har gjort det!

 

 1. Formel ansøgning:

Jeg har med enorm begejstring læst på (Indsæt mediet, hvor du så jobopslaget), at i søger en (indsæt den søgte jobtitel), og jeg er helt overbevist om, at jeg ville passe perfekt i denne stilling. Min baggrund inden for (relevant felt) vil betyde, at i med stor sikkerhed vil kunne bruge mig til…

Igen, en lidt mere professionelt udformet version af den ovenstående indledning. Huske, at selvom du skal skrive på en formel måde, behøver det ikke være kedeligt. Stærke udtryk, som ”enorm begejstring”, ”helt overbevist” og ”stor sikkerhed” er med til at gøre sproget interessant.

 

 1. DON’T DO:

”Jeg henvender mig vedrørende stillingen som (indsæt stilling). Min uddannelse inden for dette felt vil passe godt sammen med denne stilling og jeg er tror i ville kunne bruge mig.”

Okay, her har vi igen den kedelige ansøgningsskriver. Brug nogle mere kraftfulde ord; vi snakker ikke Newspeak, men dansk! I stedet for at ”passe godt” til stillingen, er du i stedet ”helt perfekt”! Og i stedet for, at du ”tror” virksomheden kan bruge dig, er du ”fuldstændigt overbevist”.

Giver det mening indtil videre?
Du kan finde meget mere inspiration til formidable indledninger på:

https://skrivansoegning.dk/artikler/eksempler-paa-indledninger-til-din-jobansoegning/

 

Hvis du starter din jobansøgning med en fantastisk indledning, er det mange gange nemmere at fange læserens opmærksomhed. Og når du har fået opmærksomheden, skal du også kunne fastholde den!

Hvordan gør man det?

 

Guide til den gode ansøgning – af KarriereCentret

 

Beskriv dine kompetencer og erfaring

Efter din fængende indledning, bør du gøre dine kompetencer klare for virksomheden.

De skal vide hvorfor, at de bør hive lige netop dig ind til jobsamtale, og hvis de ikke føler, at du har den rette know-how, så er dine chancer tæt på nul! Derfor er det super vigtigt, at du gør opmærksom på hvad du kan og vil, hvis du skulle gå hen og få jobbet.

Din kompetencebeskrivelse bør måske være en smule anderledes, alt efter om du skriver en opfordret- eller uopfordret ansøgning.

Og hvorfor så det?

 

Dette skyldes, at du i en opfordret ansøgning højest sandsynligt ved, præcis hvad virksomheden søger. Derfor skal du selvfølgelig fokusere på de kompetencer du har, som virksomheden har efterspurgt.

Modsat, i en uopfordret ansøgning vil du ikke altid vide, hvilke stillinger der er ubesatte. Dermed vil du heller ikke vide, hvilke kompetencer, som virksomheden står og mangler. I disse tilfælde kan det være gavnligt at vise du har mange forskellige talenter, så du ikke låser dig fast på én position i virksomheden. Med mindre det selvfølgelig er en meget specifik stilling du ønsker!

 

Herunder er et par konkrete udkast til en beskrivelse af dine kompetencer:

Eksempler ved uopfordret ansøgning:

 1. Uformel ansøgning:

”Jeg har før været ansat som (Tidligere stilling), hvor jeg var med til at sparke salget op med XX%. Men det er ikke kun salg, hvor jeg kan eksekvere og skabe fantastiske resultater. Jeg er også en ørn som team leder, hvor jeg virkelig føler mig godt tilpas. Jeg er sikker på, at mine teammedlemmer vil være enige når jeg siger, at jeg ved hvordan man får mest muligt ud af en arbejdsdag!”

Ved uopfordrede ansøgninger, er det som sagt en god idé, at fortælle bredt om sine kompetencer.
Husk at fortælle om de resultater du har skabt før, og specielt hvordan du vil skabe dem igen, når du får dit nye job!

 

 1. Formel ansøgning:

I kraft af min tidligere ansættelse hos (Gammel arbejdsplads) opnåede jeg fremragende resultater i marketingsafdelingen. Som gruppeleder var jeg med til at sænke sygefraværet med XX%, samt øge vores omsætning med XX% ved hjælp af mit talent for salg.
Udover dette, har jeg også over
XX års erfaring med Change Management, hvilket jeg er overbevist om, vil skinne igennem, efter min ansættelse.”

Husk, disse er bare eksempler. Du skal naturligvis skrive alle de ting, som du føler du er god til, og som du mener virksomheden kan bruge. Det må gerne ramme bredt i uopfordrede ansøgninger!

 

 1. DON’T DO:

Jeg har erfaring med salg, telemarketing, lederskab, Change Management og taler flydende engelsk og spansk.”

Se, det er ikke nær så spændende, bare at læse en opremsning på denne måde. Der skal være noget kontekst, nogle resultater.
Det er rigtigt fint, at få nævnt mange af sine kompetencer, det er jo det dette afsnit går ud på. Men der skal mere kød på end det her!

 

 

Eksempler ved opfordret ansøgning:

 1. Uformel ansøgning:

”Da i søger en (Indsæt den søgte stilling), vil mine erfaringer inden for telemarketing passer fantastisk. I min tidligere ansættelse hos (Indsæt tidligere arbejdsplads) var jeg netop ansvarlig for dette område, og var med til at udvide afdelingen med mere end XX% ansatte.
Derudover vil en gammel
(Indsæt tidligere stilling) som jeg selv, være i stand til at udfylde rollen som (Indsæt den søgte stilling) til perfektion, da jeg har arbejdet med det i snart XX år!”

Ved en opfordret ansøgning ved du, hvad virksomheden leder efter. Gør opmærksom på, hvilke erfaringer du har inden for et passende felt, og tøv ikke med at vise et par resultater, som du måske har været medvirkende til at opnå.

 

 1. Formel ansøgning

”En (Indsæt den søgte stilling) skal kunne motivere sine ansatte. Dette var min vigtigste funktion, da jeg var ansat i en stor regnskabsafdeling, hvor jeg var i stand til at skabe en vækst på XX%. Dette gjorde jeg ved hjælp af mit gode overblik, som også kom mine underordnede til gode.
I leder efter en med IT-erfaring og lederskabsevner, og begge disse kompetencer har jeg tilegnet mig i løbet af min længerevarende ansættelse hos
(Tidligere arbejdsplads).”

Igen, vis at du har netop det, som du ved virksomheden leder efter. Hvis du ikke ved det præcist, kan du nærlæse jobopslaget igen, eller måske endda ringe til virksomheden, for at udspørge nærmere.
Det skader ikke, at vise interesse for et job over telefonen, nogen gange kan det give dig en fordel, hvis du er proaktiv på denne måde!

 

 1. DON’T DO:

Jeg har store kompetencer inde for alt fra regnskab til marketing, IT til kundeservice. Så jeg er sikker på, at i sagtens kan bruge mig i denne stilling.”

Husk, du må gerne fortælle om flere af dine kompetencer. Bare husk, at vise virksomheden, hvordan du har opnået disse kompetencer, samt hvordan det kommer virksomheden til gode.

Hvis du savner mere eller andet indhold i din jobansøgning, kan du eventuelt kigge her https://skrivansoegning.dk/artikler/forslag-til-indhold-i-din-jobansoegning/

Nu har du fanget din kommende arbejdsgivers opmærksomhed med en inspirerende indledning, samt fastholdt den med en interessant beskrivelse af dine talenter. Nu må du gerne begynde at tænke på en ligeså spændende afslutning!

Allerede?

Ja, der behøver faktisk ikke være mere i en god jobansøgning. Du er snart klar til at sende den afsted!

 

Afslutning på din jobansøgning

Nu er du snart færdig. Det var slet ikke så slemt, var det? Nu skal du bare skrive en afslutning. Og den behøver ikke være meget længere, end et par sætninger.

I modsætning til de tidligere trin, er det ikke strengt nødvendigt, at afslutte på en speciel måde. Både uopfordrede og opfordrede ansøgninger kan afsluttes på samme måde.

 

Herunder er et par gode eksempler på afslutninger:

 1. Uformel afslutning 1:

”Når du er færdig med at læse min ansøgning, vil jeg se frem til at høre fra dig på tlf. XXXX XXXX, hvor jeg er tilgængelig dag og nat! Jeg ser frem til. At høre gode nyheder!
Med venlig hilsen,
(Dit fulde navn)”

Afslutningen skal gerne være værd at huske. Det er, som med indledningen, et rigtigt godt sted at skille sig ud. Så hvis din kommende arbejdsplads ikke er alt for fin på den, må du gerne afslutte din jobansøgning med en sjov hilsen eller lignende.

 

 1. Uformel afslutning 2:

”Jeg glæder mig til at høre, hvornår jeg kan begynde på arbejde. Jeg er klar på mandag! Men vi kan godt starte med en jobsamtale, hvis du synes det er en bedre idé. Du kan ringe til mig på XXXX XXXX, uanset hvilken af de to muligheder det bliver.

Mange venlige hilsner,
(Dit fulde navn)”

Du skal være sikker på, at din snarligt nye arbejdsplads forstår dine vittigheder, ellers er det ikke sikkert, at det er din snarlige arbejdsplads alligevel…
Hvis du ikke gør det absolut klart, igennem hele din ansøgning, at du kan finde på at lave sjov, kan din afsluttende joke blive misforstået som arrogance. Og det er næppe noget du har lyst til!

 

 1. Formel afslutning 1:

Som i kan se, burde mine kvalifikationer passe rigtigt godt ind i jeres virksomhed, og derfor vil jeg se frem til snarlig kontakt, hvor vi kan aftale tid til en jobsamtale.
Mange tak for din tid og opmærksomhed,
(Dit fulde navn)”

Ikke så mange jokes her, men stadig gør opmærksom på, at du regner med et svar snart. Det skader ikke, hvis du virker ivrig efter komme til jobsamtale. Alt andet ville være mærkeligt!

 

 1. Formel afslutning 2:

Hvis ikke denne ansøgning besvarer alle jobrelaterede spørgsmål, som du måtte have til mig, kan jeg træffes på tlf. XXXX XXXX. Jeg vil med glæde afhjælpe ethvert tvivlsspørgsmål omkring min forhåbentligt snarlige ansættelse hos dig.
Mvh,

(Dit fulde navn)”

Det er altid en god idé, hvis du vælger at gøre det klart for arbejdsgiveren, at du er klar til flere spørgsmål. Selv hvis du har fulgt denne guide, og har skrevet en super ansøgning, vil der ofte stadig være spørgsmål, som du ikke har besvaret.

Og det er okay!

Nu har du i hvert fald skabt kontakten, og gjort dit bedste for, at skille dig ud fra størstedelen af de andre ansøgere.

 

Hvordan skriver man en god ansøgning?

Ja, det spørgsmål håber jeg, at du selv kan besvare nu! Rigtig god skrivning! 😉

Dette var afslutningen på vores guide til en god jobansøgning. Har du selv nogle tips og gode råd til andre jobsøgende? Del dine bedste tips i kommentarerne herunder.